måndag 7 juni 2010

Aktuellt!

Mitt manus Vara dig trogen har refuserats ett antal gånger, nu senast av ett stort förlag som trots allt övervägde utgivning (det kan ni läsa om här). Boken handlar om gränser och vad som kan få oss människor att överträda dessa gränser. Den handlar om fanatism och passion i olika former och är framför allt knuten till en liten småstadsförsamling och människorna där.

I manuset förekommer bl a en demonutdrivning och några av mina lektörsläsare har kommenterat inslaget och tyckt att det är allt för otroligt, att det ligger för långt ifrån vår vardagliga verklighet. "Demonutdrivningar är lite för orealistiskt". Jag håller inte med. Tvärtom skulle jag vilja säga. Under de "rätta" förusättningarna kan vi människor skada och behandla varandra precis hur som helst. Vi kan begå grova övergrepp i religionens och kärlekens namn.

När jag lyssnade på Ekot igår, kl. 08.00, fick jag ytterligare bevis på att min ståndpunkt stämmer. Där berättades om Erik, 25 år, som under 8 år gång på gång utsattes för demonutdrivning i sin församling. Anledningen? Han var kär i en kille.
Ekot berättade att religiösa ungdomsorganisationer varje år får 48 miljoner i bidrag från statliga undomsstyrelsen trots att det finns en uttalad kritik mot homosexuella i många av dessa organisationer. Så mycket som en tredjedel av ungdomsorganisationerna står för åsikter som inte lever upp till bidragskraven om att värna alla människors lika värde. Ni kan lyssna på nyhetssändningen här.

Jag tror att Vara dig trogen inte bara är ett spännande relationsdrama, det är dessutom en berättelse som skildrar de fanatiska mekanismerna från insidan (förhoppningsvis på ett trovärdigt sätt) och jag tror att en sådan story verkligen behövs!

7 kommentarer:

  1. Hej Malin!
    Glöm inte att lektörer inte kan veta allt!
    Min erfarenhet är att kyrkans värld är ganska okänd för många. Och en rättvis bild vad som kan hända inom kyrkan och olika församlingar finns inte heller inom skönlitteraturen.
    Jag har också manus på gång som handlar om folk inom kyrkan, men jag undrar om något förlag verkligen skulle vara intresserat. Pga ämnet i sig. Men jag skriver på.

    Det verkar dock som om förlagen är intresserade av din story, men att det är annat du behöver bättra på¨.
    Så skriv på! Skicka in mer! Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Hej Monica!
    Tack för uppmuntran! Visst, det är bara att kämpa på. Förhoppningsvis hamnar mitt manus tillsist på RÄTT förlag... ;)

    Vad spännande att du också har kyrkan som miljö i ditt manus. Vad handlar din berättelse om?

    SvaraRadera
  3. Berättelsen utspelar sig i slutet av 80-talet och handlar om en ung nyprästvigd högkyrklig kvinnoprästmotståndare (!), som hamnar på sitt första missiv i en tuff förortsförsamling i Göteborg. Förälskar sig i en tjej som är sjuksköterska/teologistuderande, och som kämpar mot en prästkallelse.
    Jo, det blir lite komplicerat, givetvis.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att det låter jättespännande och aktuellt. Jag reagerade på att de tyckte att demonutdrivningen var orealistisk. Har de inte läst Dan Browns böcker (Da vinci koden m fl)?!

    Jag har hört flera författare som har samma problem. Även om berättelsen är sann så är det för orealistiskt i en del fall!? Att sanningen överträffar historien kanske stämmer i förlagsvärlden.

    Kämpa på, med rätt förlag så kommer du att lyckas :)

    SvaraRadera
  5. Monica:
    Vad spännande! Jag misstänker att det blir en rejäl brottningsmatch mellan kallelsesynen och kärleken. Intressant.
    Det är tragiskt att kvinnoprästfrågan fortfarande är så aktuell - trots att det gått mer än 50 år sedan beslutet fattades (att kvinnor skulle få prästvigas, alltså).
    Jag är själv prästvigd och gjorde mina första och enda tjänsteår i Växjö stift (som på den tiden fortfarande hade ett starkt kvinnoprästmotstånd). Jag trodde att jag hade tillräckligt med skinn på näsan för att fixa det, men...
    Nu är jag lärare.
    Hur som helst; jag önskar dig verkligen lycka till! Jag tror att din bok behövs (oavsett om du är för eller emot kvinnliga präster - fick inte det helt klart för mig i din beskrivning - är frågan fortfarande aktuell).

    Anneli:
    Ja, du har rätt. Jag har ju dessutom märkt att så gott som alla våra svenska deckarförfattare någon gång använder sig av en kyrklig miljö för att förlägga sitt mord på, så uppenbarligen är det en miljö som väcker intresse - på något sätt.

    Da vinci koden i all ära, jag tyckte nog att Änglar och demoner var ännu bättre! Men jag hade sådan tur att jag "råkade" läsa boken just som påvetillsättningen pågick i Rom... Plötsligt var det riktigt intressant att följa händelserna i Vatikanen...
    :)

    SvaraRadera
  6. Tack!

    Ps Jag är för kvinnliga präster, men har varit emot, tror jag, med det var länge sedan. Känner många som är mot kvinnliga präster, så jag vet hur de tänker. Tror jag. ;)

    SvaraRadera
  7. Jag tycker också att det låter spännande. Håll fast vid det du tror på.

    SvaraRadera