lördag 1 maj 2010

Synopsis, eller inte?

Idag går det trögt. Otroligt trögt.
Jag försöker slutföra en scen (den som jag kämpat med i flera dagar nu) men det vill sig inte.
Började fundera på vad det kan bero på och insåg att jag antagligen tvekar eftersom jag inte riktigt vet åt vilket håll historien ska bära iväg sedan.
Jag jobbar inte efter något synopsis. Brukar inte göra det eftersom det hämmar mig. Jag provade en gång men när jag väl avslutat min planering hade jag tappat sugen för historien. Den var liksom redan berättad.

När jag skrev Vara dig trogen hade jag inte något synopsis. Jag hade en vag tanke om hur historien skulle utveckla sig samt några enstaka scener som jag ville få med, i övrigt var berättelsen dold för mig.
Det var spännande eftersom storyn fick sitt eget liv och drog iväg åt ett håll jag aldrig kunnat drömma om. Och jag var den förste som fick ta del av historien!
Jag tror att det ändå blev bra, att berättelsen håller ihop, att den "röda tråden" fungerar. Men det är klart, när tvivlen sätter till börjar jag fundera på om det kanske är avsaknaden av ett arbetssynopsis som förlaget känner av när de tvekar och skriver: "Däremot känner vi att romanen inte riktigt bär ända fram vad gäller gestaltning och berättande...".

Kanske borde jag ändå göra någon slags plan för min nya berättelse?
Eller försöker jag bara krångla mig förbi en besvärlig nyckelscen?

2 kommentarer:

  1. Känner igen dina tankar så väl. Jag brottas med mina noveller, går i och ur dem. Ibland när jag kör fast lämnar jag texten, säg två veckor. Går sedan tillbaka och ser så mycket med nya ögon. Fast allt löser det förstås inte ;-). I morgon och på tisdag har jag vikt som skrivardagar, ska vara helt ensam hemma (M ute och vandrar med kompis). Men det garanterar ju ingenting, det händer att har jag ordentlig tid, får jag stora skrivkrampen! Ett annat knep, förresten, är att ha fler berättelser "på gång"", jag skriver alltid p minst två noveller, gärna tre. Då kan man gå i och ur de olika projektetn och de kan korsbefrukta varandra. Att skriva två romaner samtidigt är väl dock väl jobbigt, men kansek skulle du ha en novell på sidan av där du kunde leka, prova olika gestaltningsformer, fortfarande hålla skrivandet levande, men med mindre press. Sedan gå tillbaka till ditt stora skrivprojekt. Jag önskar di all lycka till!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen! Man kan nog behöva olika knep för att komma runt blockeringar. Jag har inte skrivit någon novell, tycker det verkar så svårt att vara kortfattad, så klar över vad det är man ska/vill berätta. Men kanske kan jag ha ett dokument att bara skriva på, utan några pretentioner att det "ska bli något" av det. Bara för att frigöra tankarna.
    Lycka till med dina två skrivardagar! Låter mysigt.

    SvaraRadera