söndag 23 maj 2010

Samband?


Jag har fortsatt att fundera på Jenny Bäfvings inlägg (se nedan) om flickböcker. Minns hur jag slukade Femböckerna och Kittyböckerna som barn, men de böcker som jag nog minns med störst värme var en amerikansk serie med den kloka sjuksköterskan Cherry Ames i huvudrollen.

"Böckerna utspelar sig i USA från andra världskriget och framåt. Cherry Ames utbildar sig i den första boken till sjuksköterska och i de följande böckerna utövar hon sitt yrke på olika arbetsplatser. Böckerna bygger i mycket ringa omfattning på varandra, och fastän böckerna innehåller romantik är det mycket oskyldigt. Genom hela sin karriär förblir Cherry Ames singel. I den tredje boken deltar Cherry Ames i andra världskriget. De delar av serien som skrevs under andra världskriget uppmuntrade flickor att utbilda sig till sjuksköterskor i krigets tjänst. Efter kriget flyttar hon med sina vänner till Greenwich Village i New York för att sedan ta tjänster över hela USA." (Informationen är hämtad från Wikipedia)

Jag fick låna min mammas Cherry Amesböcker från 1958-59 och de var ursnygga, och när jag nu läser om dem på Wikipedia kan jag inte låta bli att fundera över hur dessa böcker påverkat mig. Idag är det Greys Anatomy som är den stora favoriten bland alla tv-serier, följt av House. Kärlek i sjukhusmiljö, vänskap och lojalitet, rättrådiga huvudpersoner som löser diverse gåtor. Det finns likheter... Eller hur?

Jag måste nog försöka leta reda på de där Cherry Amesböckerna och läsa dem på nytt. Men först ska jag sätta mig i solen på altanen och njuta av söndagen.

Förresten; vad läste ni som barn?

4 kommentarer:

 1. Blyton för hela slanten, Femböckerna, etc, i alla fall i bokslukaråldern. Och syrrans Kitty, hon hade nästan varenda en! Annars var jag mycket en serieperson samtidigt.

  SvaraRadera
 2. Ja, Enid Blytons böcker var underbara! Jag gillade även Astrid Lindgrens barndeckare om Kalle Blomqvist, de var nästan i samma anda.

  Serier. Vad kul! Vilka var favoriterna?
  Själv gillade jag de stora seriealbumen om Lucky Luke bäst...

  SvaraRadera
 3. Älskade oxå Cherry Ames böckerna. Kul att bli påmind om dem, farsans Biggles och Worrals böcker var också gamla favoriter.
  Andra serier som jag läste var:
  Lotta, Kitty, Polly, Tre deckare, Svarta Hingsten... oh, så bra jag tyckte de var. =)
  Kicki

  SvaraRadera
 4. Hej Kicki, vad roligt att du hittat hit!
  Biggles och Worral läste jag aldrig. Synd, det känns nästan som en miss i allmänbildningen.
  :)

  Svarta hingsten läste jag, men blev aldrig riktigt biten. Däremot slukade jag andra hästböcker (som jag tyvärr inte minns namnet på).

  SvaraRadera