söndag 24 oktober 2010

Dilemma

Jag har upptäckt ett dilemma i mina manus. Ett namndilemma.
Mina berättelser utspelar sig i en fiktiv småstad i norrlands inland. Där har jag skapat en palett av karaktärer, goda som "onda", som återkommer mer eller mindre i de olika historierna (har ett klart och två halvfärdiga manus som utspelar sig i Östansjö). Handlingen är fristående men vissa karaktärer återkommer alltså.
En av dessa återkommande karaktärer är en riktig ful typ. Eller ful, förresten, det är han minsann inte, han är supersnygg! Dock kanske inte så vacker på insidan.

Mitt dilemma är hans namn. Namnet han fått var inte så genomtänkt, det dök upp av sig själv och kändes helt rätt på honom. Det är först nu, efter att ha läst Johanna Lindbäcks (ungdomsförfattare och bokhora) intressanta inlägg om namn på karaktärer, som jag kommit på att jag faktiskt snott namnet från en levande person. En gammal klasskamrat från gymnasiet.

Klasskamraten var dock inte alls som min karaktär. Tvärtom. Han var supertrevlig. Lite blyg och tystlåten kanske, men verkligen en schysst kille. Så varför har jag lånat hans namn till en av mina mindre trevliga karaktärer???
Måste jag byta nu? Vad tycker ni?

4 kommentarer:

 1. Kan du fråga honom om det är okej?

  SvaraRadera
 2. Ja, kanske. Men jag har inte pratat med honom på 20 år så det blir nog lite konstigt... :)
  Lättare att byta namn på karaktären, tror jag.

  Men vi får se.

  SvaraRadera
 3. Om det är ett vanligt namn borde det väl gå bra. Är det väldigt ovanligt så kanske du ska byta.

  SvaraRadera
 4. Hej Anneli.
  Det är rätt ovanligt, är jag rädd. Kanske därför jag snott det, jag tycker det är ganska snyggt på något sätt.
  *suckar*

  SvaraRadera