tisdag 25 maj 2010

Vad ska jag tycka?

Igår läste jag följande artikel på E24, De tjänar miljoner på sina böcker. Artikeln handlar om några av våra främsta författarinnor och hur mycket pengar de tjänat på sina böcker. Bokhoran Johanna Ö citeras: "Framgången ligger i att kvinnorna skriver roliga och intressanta böcker, är snygga och duktiga medialt." Därefter redogjordes för hur många miljoner de kvinnliga författarna dragit in det senaste året, med ett bifogat bildspel där samtliga författares företag och vinster redovisas.

Artikeln väckte ganska starka känslor hos mig och jag låg och grubblade över den innan jag skulle somna. Följande tankar dök upp:

* Vad roligt att det går så bra för våra kvinnliga författare!

* Vad roligt att det inte bara var deckarförfattarna som lyftes fram. Även Kajsa Ingemarsson och Denise Rudberg omnämndes (nu växlar visserligen Rudberg över till deckare, men hennes pengar har hon hittills tjänat på chic-lit)!

* Det kan väl ändå inte bara vara kvinnor som tjänar sådana summor? Mankell, Guilliou, Ajvide Linqvist och inte minst Stieg Larsson borde väl också göra sig en hacka på sina böcker. Varför lyfts bara tjejerna fram?

* Ska jag tycka att det är "Duktigt" av "flickorna" att de "faktiskt" klarar av att leva på sitt författarskap (något som kanske är mer självklart för männen eftersom de inte omnämns)?

* Ska jag rent av bli lite avundsjuk på dessa kvinnliga författare som tjänar storkovan på sitt hantverk. Ingenting väcker ju sådan avundsjuka och bitterhet hos oss svenskar som att läsa om andras förmögenhet och lyckade karriärer.

Ja, ni märker...
Mina tankar gick från glatt positiv och uppmuntrad kvinnlig författarwannabe till misstänksam och konspiratorisk rödstrumpefeminist.
Ska jag tro att E24 vill gott och lyfter fram förebilder, eller att de vill ont och "drar ned" starka och kapabla kvinnor som lyckats?
Jag hoppas på det första.

2 kommentarer:

 1. Det är inte alltid lätt att vara "feminist" och inte heller att vara människa. Det är lätt att läsa in olika budskap lite här och var. Jag vill tro och tycker att vi behöver lyfta fram kvinnliga författare eftersom så många manliga författare har behov av att se ner både på dem och deras böcker. Jag hoppas att de kvinnliga författarna också stöttar varandra oavsett vad de skriver för sorts böcker. Kanske är det bara ett önsketänkande från mig, om jag skulle hamna där någon gång :)

  Om de tjänar pengar så att de kan leva på sina böcker så tycker jag att det är toppen eftersom jag trodde att det nästan var omöjligt i Sverige. Kanske ännu ett önsketänkande från mig :)

  SvaraRadera
 2. PRECIS!
  Det är toppen att det går bra för de svenska författarna (både för männen och kvinnorna). Det är framför allt roligt att starka, smarta, och begåvade kvinnor lyckas.
  Vi behöver förebilder, absolut!
  (Jag hoppas, hoppas, hoppas att det var av den anledningen som artikeln publicerades...)

  SvaraRadera