tisdag 4 maj 2010

Kulturellt kapital


Läste följande artikel av Per Gedin i SvD och blev fundersam.
Hur kommer det sig att de svenska förlagen väljer att gå en egen väg jämfört med den övriga förlagsvärlden?
Varför värnar andra länder om den kulturella och litterära mångfalden, men inte Sverige?
Varför tillåts ekonomin och vinstjakten ta över?
Någon som vet?


Per Gedin avslutar sin artikel med följande ord, som ger mig gåshud:
Den viktorianske historikern Thomas Carlyle har sagt att bokförlag är både börs och katedral – både pengar och kultur. Hittills har det varit en självklarhet för de svenska förlagen. Nu har katedralen övergivits av de ekonomer som har ansvaret för storförlag och bokhandelskedjor; för närvarande är det endast börsen som gäller.

5 kommentarer:

 1. Det är riktigt sorgligt.
  Man kan bara hoppas på en förändring i motsatt riktning för vad är ett bokförlag utan kultur?

  SvaraRadera
 2. Jag kan i och för sig förstå att förlagen fokuserar på "storsäljare", men det som skrämmer mig är att de två jättarna försöker kontrollera marknaden. På de små förlagens bekostnad får man väl anta.

  SvaraRadera
 3. Det är - som sagt - så sorgligt. Ändå får vi inte glömma att vi som konsumenter har makt, makt att ändra utvecklingen faktiskt. Köp kvalitetslitteratur, skippa alla bleka bestsellers (ja, om det någon gång visar sig att det både är välskrivet och bästsäljande så är det förstås ok ;-). Alltför ofta är vi konsumenter för slappa, för blinda - tar den där pocketboken i ICA, kanske en snabbproducerad, ytlig deckare istället för en djup och innerligt skriven roman.

  SvaraRadera
 4. Du har så rätt, Nilla! Vi har makt! Och förhoppningsvis kan det vara en trend som förlagen får lämna, om de märker att det faktiskt inte är lönsamt - varken ekonomiskt eller kulturellt.

  SvaraRadera
 5. Gedins text är viktig. Hela bokmarknaden är i gungning och i alla avseenden. Men det finns mindre förlag som sliter för att kunna ge ut litteratur man tror på utan att ha pengarna för ögonen hela tiden.

  SvaraRadera